FORSIDEN
ALLE MÅNEDER
JANUAR
FEBRUAR
MARTS
APRIL
MAJ
JUNI
JULI
AUGUST
SEPTEMBER
OKTOBER
NOVEMBER
DECEMBER
GRATIS DOWNLOAD
BØGER
BØNNER
TEMA-ANDAGTER
LOVSANG. DANSK-NORDISK
WORSHIP - TRADITIONEL
WORSHIP - NYESTE
WORSHIP diverse UDLAND
JULESANGE
SØGESIDEDagens Ord Andagt
27. oktober


Naturens prædikenstol


 

Ords. 6,6: ”Gå til myren, dovenkrop, betragt dens færden og bliv vis.”

 

Kong Salomon, der har skrevet Ordsprogenes bog, var en klog mand. Han ville gerne indskærpe folk lærdom og brugte af og til naturen som eksempel. Vi kender jo godt udtrykket ”flittig som en myre”. Det er udgangspunktet fra verset i dag. Vi skal blot kigge ned i en myretue, så skal vi hurtigt erfare, at der er flid og planlægning bag hver eneste myre.

 

Naturen er lidt af en prædikestol. Jeg har flere gange med begejstring læst om naturens underfulde verden.

I en TV-udsendelse så jeg nogle hjorte i et jungleområde, hvor to leoparder var i færd med at omringe dem. Det så ud, so om hjortene var fortabt, men pludselig hørtes et fløjt mellem alle de andre junglelyde. Det var et fløjt fra en fugl, som havde set faren og ville advare. Hjortene opfangede signalet og nåede at flygte. Filmkommentaren lød: ”Det svage fløjt var et tegn for dem, der kan tyde det. Det gælder livet.

 

Vi må lytte til røsten fra oven. Det gælder livet. For Luther var arbejdet med Bibelen et spørgsmål om liv og død. Vi må lytte til ordet, for deri er Gud.

 

Et andet billede fra naturens prædikestol. Fra øen røst, som ligger yderst i Lofoten:
Hundrede tusinde fugle holder til på fuglefjeldene. Her er ikke andet en klipper og skær. Derfor går fiskene lige neden under overfladen, og området er et rent spisekammer. Fra fjeldet hentede folk et æg i en rede to dage før udklækningen. Moderen blev ringmærket. Ægget blev bragt ind til en nærliggende forsøgsstation og udklækket ad kunstig vej. Alt gik fint. Efter en uge tog man den ugegamle fugl med tilbage til fuglefjeldklippen og lagde den et helt andet sted, langt fra moderens rede. Og så lagde man sig på lur. Efter kort tid kommer en målbevidst flyver styrtende ned gennem myldret og snupper fugleungen og bringer den tilbage til den rigtige rede. Lydmålinger har vist, at ungen allerede i ægget skaber sin egen lyd, anderledes end andre fugles skrig. Det menneskelige øre kan ikke skelne fuglenes lyde fra hinanden, men blandt hundrede tusinder genkendte moderen den lyd, hun havde hørt i ægget fra sin egen ufødte unge.

 

Det fortæller os, at vi trygt kan gå ind i vort lønkammer og være sikre på, at Gud vil høre os.

Matt.6,6: ” Gå ind i dit kammer. Luk din dør og bed til din far og din far, som er i det skjulte og din far, som ser i det skjulte, skal betale dig.”

 

Et sidste billede fra naturens prædikestol:

En ung mand, hvis forældre havde efterladt ham flere penge end gode råd var blevet en tvivler og troede slet ikke på den treenige Gud. Da han senere blev omvendt, skete det på en mærkelig måde, som han selv fortæller:

Jeg tilbragte megen tid på jagt. For nogle uger siden gik jeg en smuk søndag morgen og søgte efter vildt. Efter at have strejfet om i skoven, blev jeg træt og satte mig på en træstub for at hvile mig. Mens jeg sad der, blev jeg opmærksom på en fugls skrig fra et træ i nærheden. Fuglen flagrede over sin rede og udstødte ængstelige lyde. Jeg så da en væmmelig slange, som sneg sig hen imod træet, mens dens øjne uafbrudt var fæstnet på fuglen og dens rede. Men pludselig så jeg hanfuglen komme flyvende med en lille kvist med blade på, som den lagde over sin mage med ungerne, hvorefter den selv fløj højt op i træet og kiggede ned på reden for at afvente, hvad der nu ville ske. Slangen snoede sig op ad træet og langs med grenen, hvor reden var. Da den kom hen til reden, løftede den sit hoved for at overfalde sit bytte; men den trak sig straks tilbage, som om den var blevet skudt og skynde sig ned ad træet.

 

Jeg blev nysgerrig efter at se, hvad der hindrede slangen i at tage sit bytte. Da slangen var forsvundet, krøb jeg op i træet, hvor jeg tog kvisten fra reden. Undrende over min oplevelse gik jeg tilbage til landsbyen, hvor jeg spurgte de indfødte om det besynderlige fænomen. Jeg fik som svar, at kvisten var taget fra en giftig busk, som slangen aldrig nærmede sig til. Jeg tænkte da, hvem har vist fuglen dette forsvarsvåben i farens time? Ingen anden end den almægtige og alvidende Gud, hvis tilværelse, jeg havde nægtet.

 

Så vidt beretningen om naturens prædikestol. Jeg kunne ikke lade være med at bygge videre på billedet, som har så mange paralleller til vores beskyttelsesmiddel. Gud har nemlig i sin storhed og omsorg sørget for, at vi mennesker også har et forsvarsvåben over for ondskaben.

 

Jesus blev den syndens masse, som skulle redde os. Gud gjorde ham til menneskehedens lynafleder, der måtte tage imod alt. Guds dom, Guds vrede, skylden og synden fra den ganske verden. Ud af alt dette dryppede universalmidlet til alle tider: Jesu beskyttende blod. Ikke så sært at Johannes må skrive: ”Og de har sejret over Djævelen på grund af lammets blod og deres vidnesbyrds ord"


Kærlig hilsen og Guds fred
Gert Grube
-
www.dagens-ord-andagt.dk
Herre i dig

Dansk lovsang


 

 

 

Herre i dig har min sjæl sin ro
Herre i dig min gud
Herre i dig har min sjæl sin ro
Herre i dig min Gud
Fra himlen kommer min hjælp
Herren han er min klippe
Min frelse og min borg
Jeg skal ikke vakle
   

Service websiden med gratis PDF'ere til download

Bemærk vores service webside med mulighed for gratis download af f.eks. gratis fortællinger og "7 bibelvers" til pungen eller lommen.


MANNA andagter på Kirkerne DK

 
Etnos Forlag

klik på pilen og kom Klik dig op til toppen af denne side til toppen af denne side

 

 Counter pr. 1/2-2012

eXTReMe Tracker
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tidligere Dagens Ord Andagter
Countere siden 23. november 2002