FORSIDEN
ALLE MÅNEDER
JANUAR
FEBRUAR
MARTS
APRIL
MAJ
JUNI
JULI
AUGUST
SEPTEMBER
OKTOBER
NOVEMBER
DECEMBER
GRATIS DOWNLOAD
BØGER
BØNNER
TEMA-ANDAGTER
LOVSANG. DANSK-NORDISK
WORSHIP - TRADITIONEL
WORSHIP - NYESTE
WORSHIP diverse UDLAND
JULESANGE
SØGESIDEDagens Ord Andagt
18. december


Kunstforstandige med kunstsnilde bygger bro


 

 

2. Mos. 36,2: ”Derpå tilkaldte Moses alle de kunstforstandige mænd, hvem Herren havde givet kunstsnilde, alle dem, som i deres hjerte følte sig tilskyndet til at give sig i lag med udførelsen af arbejdet.”

 

Gud bruger kunst. Lige så vel som der findes 5 B’er i kristendommen, nemlig: Bibelen, badet, bordet (nadveren), bøn og brødrene (menigheden), findes der også fem B’ er i kunstens verden. ”Billedet bærer budskabet og bygger bro.”

 

Igennem 29 år med Bibelland har jeg erfaret sandheden i kunstens fem B’er. Ud fra de forskellige livssituationer, som gæsterne stod i, kunne en skulptur bygge bro og blive en opbyggelig prædiken, for som en pige fra 6. klasse skrev i min gæstebog: Der er mange ting, man ikke kan sige med ord, men gennem kunst kan man godt.

 

I forbindelse med min lille københavnertur måtte jeg også besøge Øregård Museum, som i øjeblikket (indtil den 27. januar 2013) har en særudstilling med maleren Carl Bloch (1834 -1890).

 

Jeg har altid været optaget af den mand, fordi jeg allerede gennem barneårene lærte ham at kende gennem søndagsskolebilleder. I halvtredserne var det almindeligt, at man i forbindelse med søndagsskolearbejdet brugte hans billeder over Jesu liv som samlerobjekt. Så det er ikke så lidt nostalgi fra min side over hans billeder.

 

Senere i livet har jeg set hans originale billeder på Frederiksborg Slot i Hillerød. Her findes 23 religiøse malerier, som han på opfordring af brygger I.C. Jacobsen fik malet i ”kongens bedekammer”. Tidligere malerier var nemlig gået tabt under en voldsom brand på slottet. At stå på dette sted og betragte hans fine penselstrøg er lidt af et scoop.

 

Men oplevelsen på Øregård Museum er ikke mindre. Her har man sat en udstilling op meget professionelt. Jeg besøgte stedet med vor yngste datter, og vi var begge begejstret over det, vi så. Efter en flot introduktionsfilm gik vi stille omkring og nød Carl Blochs fine streg.

 

Da vi stod over for et kæmpe maleri af Jairus’ datter måtte vi simpelthen overgive os. Vi satte os ned og lod billedets varme atmosfære gøre sin gerning i ånd og sjæl.

 

Carl Bloch skabte sine billeder i en tid, hvor mange andre kunstnere søgte nye veje, bl.a. den moderne malerstil. Men Carl lod sig ikke rokke. Han forblev tro over det, som var ham betroet: Det klassiske. Og det var godt, for den stil beherskede han til fuldkommenhed. Desværre blev kunstneren ikke så gammel. Han blev ramt af en alvorlig sygdom og døde kun 56 år gammel.

 

Jeg mener, at Carl Bloch fuldt ud er på højde med Skagensmalerne Krøyer og Michael Anker, (som i øvrigt kun blev midt i halvtredserne) han er blot ikke så kendt. Men jeg vil tro, at udstillingen på museet er medvirkende til det.

 

Jeg kan da kun anbefale, at man kigger inden for på Øregård Museum, som ligger i nærheden af Hellerup. Se evt. hjemmesiden www.oremus.dk Så bor du i det område må du endelig kigge inden for. Det koster kun 50 kr. og du får fuld valuta for pengene. Men skynd dig. Udstillingen, der er blevet til i et samarbejde mellem Øregaard Museum, Museet for Religiøs Kunst i Lemvig og Københavns Universitet, bliver taget ned i slutningen af januar. Det eneste der manglede ved museet var en lille café, hvor man lige kunne dvæle lidt over de gode oplevelser.

 

Jeg har gennem årene oplevet et rigt åndeligt fællesskab med kristne fra såvel folkekirken som frikirker. Det er med god grund at Gud giver nogle mennesker kunstsnilde. Kristen kunst er tværkirkelig - og kan være et godt samtaleemne, når man mødes med brødre og søstre fra andre kirkesamfund - eller mennesker der endnu ikke er kristne ...

 

Kor:

Mester og Herre, frelser og Gud

lad dine børn være ét

bind os nu sammen med fredens bånd

fyld os med din kærlighed.

 

Jesus du sa’ os så klart

hvilken plan og mening, du har.

Du bad om enhed blandt dine børn.

Åh, må din bøn snart få svar.

 

Se til dit folk, kære far

se, hvor splittet din menighed er.

Åh, må din krop komme i funktion

se til vor nød, Jesus kær.

 

Gennem vor enhed i dag

skulle verden se, hvem du er.

Så la’ alle mure falde ned

fyld os med din kærlighed.


Kærlig hilsen og Guds fred
Gert Grube
-
www.dagens-ord-andagt.dkSteady my heart


Fra Kari's Jobes 2012 album "Where I Find You"


 

 

 

Wish it could be easy
Why is life so messy
Why is pain a part of us
There are days I feel like
Nothing ever goes right
Sometimes it just hurts so much

But You're here
You're real
I know I can trust You

Even when it hurts
Even when it's hard
Even when it all just falls apart
I will run to You
Cause I know that You are
Lover of my soul
Healer of my scars
You steady my heart (x2)
I'm not gonna worry
I know that You got me
Right inside the palm of your hand
Each and every moment
What's good and what gets broken
Happens just the way that You plan

And I will run to You
You're my refuge in Your arms
And I will sing to You
Cause of everything You are

You steady my heart (x2)
   

Glædelig julemåned til dig og dine 


Service websiden med gratis PDF'ere til download

Bemærk vores service webside med mulighed for gratis download af f.eks. gratis fortællinger og "7 bibelvers" til pungen eller lommen.


MANNA andagter på Kirkerne DK

 
Etnos Forlag

klik på pilen og kom Klik dig op til toppen af denne side til toppen af denne side

 

 Counter pr. 1/2-2012

eXTReMe Tracker
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tidligere Dagens Ord Andagter
Countere siden 23. november 2002