FORSIDEN
ALLE MÅNEDER
JANUAR
FEBRUAR
MARTS
APRIL
MAJ
JUNI
JULI
AUGUST
SEPTEMBER
OKTOBER
NOVEMBER
DECEMBER
GRATIS DOWNLOAD
BØGER
BØNNER
TEMA-ANDAGTER
LOVSANG. DANSK-NORDISK
WORSHIP - TRADITIONEL
WORSHIP - NYESTE
WORSHIP diverse UDLAND
JULESANGE
SØGESIDEDagens Ord Andagt
16. maj

En dronnings bestillingsarbejde


 

Johs. 19,5: ”Se, hvilket menneske!”

 

Den altertavle, som i dag ses i Odense Domkirke, er et af vore fineste middelalderlige kunstværker. Altertavlen er et bestillingsarbejde af en meget from dronning, Dronning Christine, som var Kong Hans’s hustru.

 

Dronning Christine nærede en stor beundring for franciskanerne, opkaldt efter den Hellige Frans. For hende var det lidt af et kald at indrette franciskanernes gravkapel med en altertavle, som først senere blev anbragt i Odense Domkirke.

 

Dronning Christine engagerede den lybske håndværksmester Claus Berg, som fik sit værksted i Odense. Hendes vision var at lade billedskæreren fortælle Jesu lidelseshistorie, men utvivlsomt også for at sikre sit eftermæle. I altertavlens fodstykke ser man kongefamilien knæle ved Kristus.

 

Dronningen fulgte arbejdet med udfærdigelsen, men for at sikre færdiggørelsen havde hun lagt en stor sum penge til side. Det var nu også godt nok, fordi hun døde inden færdiggørelsen.

 

Grunden til, at altertavlen er så imponerende, er, at den største del af altertavlen er forgyldt med 23 karats guldplade, som er overført på træet og derefter poleret. Det var en dyr metode, men her var det bedste ikke for godt, og det har fået de mange hellige personer til at stråle med en næsten overjordisk glans.

 

Altertavlen er noget af det smukkeste kunst, som er leveret herhjemme over Jesu lidelse, død og opstandelse. Det er da også det, som fanger ens opmærksomhed, når man står og betragter tavlen.

 

Ved Jesu kors har kunstneren anbragt den Hellige Frans, men det har nu nok også været i samråd med dronningen, som beundrede franciskanernes fromhedsliv.

 

”Se, hvilket menneske” kan man godt sætte som overskrift over altertavlen. Og det kan godt give stof til eftertanke. Jesus blev korsfæstet som æresløs, og det er smerteligt, men heldigvis blev han oprejst med ære og værdighed – os til frelse.


Kærlig hilsen og Guds fred
Gert Grube
-
www.dagens-ord-andagt.dkGiv mig Gud en salmetunge

Tekst: N.F.S. Grundtvig 1836. Melodi: Thomas Laub 1896
  

Etnos Forlag

klik på pilen og kom Klik dig op til toppen af denne side til toppen af denne side

 

 Counter pr. 1/2-2012

eXTReMe Tracker

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tidligere Dagens Ord Andagter
Countere siden 23. november 2002